Ersättning för höga sjuklönekostnader
En granskning av Försäkringskassans arbete mot felaktiga utbetalningar inom ersättningen för sjuklön till arbetsgivare
PUBLICERAD 2023-10-27
ISF har på uppdrag av regeringen granskat hur Försäkringskassan arbetar för att motverka och upptäcka felaktiga utbetalningar inom förmånen ersättning för höga sjuklönekostnader till arbetsgivare. Granskningen visar att förmånens konstruktion skapar stora risker för felaktiga utbetalningar och gör det svårt för Försäkringskassan att motverka dessa.
Besluten om vilka arbetsgivare som får ersättning är till 98–99 procent automatiska, enbart en liten andel väljs ut för manuell kontroll. Av de ärenden som väljs ut för kontroll baserat på risk leder mellan 70 och 80 procent till avslag. Granskningen visar att Försäkringskassan kan utveckla sitt kontrollarbete, men att det framför allt är ersättningens konstruktion som ökar risken för felaktiga utbetalningar.
Arbetsgivare fyller inte i en ansökan för att få ersättning för höga sjuklönekostnader. Ersättningen grundas i stället på att arbetsgivare fyller i det totala belopp som de har betalat i sjuklönekostnader i sin arbetsgivardeklaration till Skatteverket. Skatteverket skickar sedan uppgifterna till Försäkringskassan i ett automatiskt system.
När arbetsgivare inte behöver ansöka om ersättning ökar risken att de som fyller i beloppen i sin arbetsgivardeklaration inte förstår att de gör anspråk på en ersättning hos Försäkringskassan. Det gör det svårt att avgöra om någon medvetet har lämnat felaktiga uppgifter för att få ersättning, vilket påverkar möjligheterna att utkräva ansvar vid felaktiga utbetalningar.
Granskningen visar att det är problematiskt att arbetsgivarna enbart redovisar sina sjuklönekostnader i en totalsumma för samtliga anställda. Det ökar riskerna för att arbetsgivarna inte kontrollerar att uppgifterna stämmer i tillräcklig utsträckning. Om arbetsgivarna skulle rapportera in sjuklönekostnaderna på individnivå skulle andelen felaktiga uppgifter från arbetsgivarna sannolikt minska. Det skulle också skapa ett bättre underlag i kontrollarbetet.
Pressmeddelande
-
ISF RAPPORT 2023:9
-
FÖRFATTARE
Maria Gustavson
Annika Augot
Tobias Johansson