ISF Rapport 2023:7 Publicerad 2023-10-19

Avskaffandet av tidsbegränsad sjukersättning

ISF har granskat hur personer försörjde sig efter att den tidsbegränsade sjukersättningen togs bort den 1 juli 2008. Granskningen visar att mer än 60 procent av personerna som hade tidsbegränsad sjukersättning därefter hade en annan sjukförmån. Övriga personer hade huvudsakligen inkomst från arbete, ekonomiskt bistånd eller saknade inkomst helt.

Flera skärpningar i sjukförsäkringen infördes samtidigt som den tidsbegränsade sjukersättningen avskaffades. Ett striktare regelverk för att få sjukersätt­ning tills vidare infördes och under en period kunde personer inte få tillbaka sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI) som behövs för att få sjukpenning. Därefter minskade andelen personer med inkomst från andra sjukförmåner. I stället ökade andelen personer som hade inkomst från arbete och andelen personer som saknade inkomst eller hade ekonomiskt bistånd.

Jämför vi perioden före avskaffandet med perioden direkt efter avskaffandet ökade andelen personer med inkomst från arbete från 9,8 procent till 14,2 procent. Andelen personer som saknade inkomst eller som hade ekonomiskt bistånd ökade däremot också, från 5,6 procent till 11,6 procent. Det visar att många personer hade svårt att hitta en försörjning utanför sjuk­försäkringen.

Tidsbegränsad sjukersättning fungerade även som ett grundskydd för personer med en tillfälligt nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom och som inte kvalificerat sig för någon inkomstrelaterad ersättning. Sedan ersättningen avskaffades har det saknats ett motsvarande grundskydd i sjukförsäkringen.

Det betyder att nu finns det en risk att personer med nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom hamnar i andra ersättningssystem som till skillnad från sjukförsäkringen inte är utformade för att hantera personer i dessa situationer.

Pressmeddelande

Svårare att få andra sjukförmåner efter avskaffandet av tidsbegränsad sjukersättning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.