ISF Rapport Publicerad 2024-06-11

Sambandet mellan pensionskunskap och föräldrars arbetsmarknadsdeltagande

ISF ska analysera sambandet mellan kvinnors och mäns kunskap om pensioner och deras arbetsmarknadsdeltagande som föräldrar. Studien är egeninitierad.

För personer som väljer att arbeta i mindre utsträckning för att de fått barn, t.ex. är föräldralediga eller arbetar deltid, påverkas den framtida pensionen negativt. Bland föräldrar är det oftare mammor som gör dessa val, vilket bidrar till att kvinnor ofta får en lägre pension än män.

Vi analyserar om könsskillnader i pensionskunskap och finansiell förmåga hänger samman med att mammor är frånvarande från arbetsmarknaden på grund av barn i större utsträckning än pappor.

Några frågor som ska besvaras är:

  • Vilka har beaktat effekten på sin pension när de tagit ut olika ledigheter relaterade till att de fått barn?
  • Hur hänger specifik kunskap om pension och finansiell förmåga samman med att personer har beaktat sin pension vid ledighet relaterade till att de fått barn?
  • Finns det ett samband mellan personens medvetenhet om de ekonomiskt negativa effekterna av barnrelaterade ledighet och antal dagar de tar ut med föräldrapenning?
  • Finns det ett samband mellan personens medvetenhet om de ekonomiskt negativa effekterna av barnrelaterade ledighet och personens arbetsmarknadsdeltagande över tid?

Rapporten ska publiceras i juni 2024.