2021:3 Publicerad 2021-04-26

Arbetsskadeförsäkringen och covid-19

Det finns både skäl för och mot att utvidga arbetsskadeförsäkringens skydd vid smitta.

ISF fick i uppdrag av regeringen att analysera om, och i så fall hur, det ska vara möjligt att godkänna covid-19 som arbetsskada i fler situationer än i dag. ISF har analyserat dagens regelverk genom samtal med tjänstepersoner på Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten samt analys av statistik från Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket.

Resultatet visar att det finns argument både för och mot att utvidga arbetsskadeskyddet vid smitta. Argument för är att:

  • dagens undantag har inneburit att arbetsskadeförsäkringen i vissa hänseenden inte uppfyllt sina syften
  • arbetsskadeförsäkringens övriga regelverk skulle begränsa konsekvenserna av en utvidgning.

Argument mot en utvidgning av arbetsskadeskyddet är att det kan:

  • leda till svårare arbetsskadeprövningar
  • vara svårt att förutse konsekvenserna av en sådan utvidgning

ISF lämnar tre förslag på möjliga utvidgningar av arbetsskadeskyddet till regeringen:

1. Avskaffa det generella undantaget för smitta i arbetsskadeförsäkringen. Det skulle innebära att all exponering för coronaviruset i arbete omfattades av arbetsskadeförsäkringen och att de vanliga reglerna i försäkringen gäller.

2. Avskaffa undantaget för smitta vid samhällsfarliga sjukdomar varav covid-19 är en av fyra. Det skulle innebära att den som drabbas av en samhällsfarlig sjukdom omfattas av arbetsskadeförsäkringen oavsett yrke eller arbetsuppgifter.

3. Avskaffa undantaget för smitta vid just covid-19. Det är viktigt att komma ihåg att även om man skulle utvidga skyddet för smitta så räcker det inte för att exempelvis covid-19 ska godkännas som arbetsskada. Det ska fortfarande vara övervägande skäl som visar att man blivit smittad på arbetet och inte på fritiden.