På uppdrag av regeringen har vi granskat hur Försäkringskassan hanterar sitt EU-uppdag om S1-intyg. Intyget ger en person rätt till hälso- och sjukvård utomlands, när personen exempelvis bor och arbetar i olika länder. Granskningen visar bland annat att det tar alldeles för lång tid att fatta beslut om S1-intyg på grund av många pågående ärenden.
Försäkringskassans långa handläggningstider gör att personer som söker S1-intyg ofta får vänta 1–2 år på beslut. Grundproblemet är Försäkringskassans många pågående ärenden som har byggts upp över tid och som skapar mycket extra arbete för handläggarna. Exempelvis behöver handläggarna lägga mycket tid på att svara på frågor från personer som fått vänta länge på sina intyg. Handläggarna behöver dessutom söka stöd på olika ställen efter rätt information och saknar ett utvecklat it-stöd, vilket förlänger handläggningstiderna och ökar risken för fel.
I de flesta situationer tillämpar Försäkringskassan reglerna för S1-intyg korrekt. Men ett delat ansvar för handläggningen mellan olika avdelningar på myndigheten riskerar att leda till felaktiga beslut eftersom avdelningarna ibland tillämpar reglerna på olika sätt eller kräver olika beslutsunderlag. Myndigheten tillämpar även reglerna om S1-intyg för statligt anställda och deras familjemedlemmar felaktigt. Det medför att personer som borde få S1-intyg riskerar att inte få det.
För att Sverige och Försäkringskassan ska fullgöra sitt EU-uppdrag behöver Försäkringskassan prioritera arbetet med S1-intyg högre och minska den stora mängden pågående ärenden. Det krävs bättre it-stöd, enhetligt och lättillgängligt stöd till handläggarna, samt att myndigheten tillämpar reglerna rätt och lika mellan avdelningarna.