Sjuk och (o)likabehandlad?
En analys av Försäkringskassans handläggning av sjukpenning utifrån ett likabehandlingsperspektiv
PUBLICERAD 2024-10-25
ISF har på regeringens uppdrag granskat om Försäkringskassan behandlar olika grupper olika i handläggningen av sjukpenning. Granskningen visar att det finns tecken på att individer behandlas olika utifrån ursprung, kön och ålder inom flera handläggningsmoment.
Olikabehandling kan handla om att handläggningen blir missgynnande om den inte anpassas till individens behov och förutsättningar eller att individer som tillhör olika grupper behandlas olika på ett omotiverat sätt.
Granskningen visar att det finns risker för olikabehandling inom fyra övergripande områden i handläggningen: i bedömningen av arbetsförmågan, i kontakt med den sjukskrivna, i relationen till arbetsgivaren samt i planering och utredning.
Personer födda utanför Europa har en högre risk att få avslag på sin ansökan om sjukpenning, de får i mindre utsträckning en telefonutredning, ett avstämningsmöte och en planering för återgång än personer födda i Sverige.
En annan utmärkande riskgrupp är yngre och äldre kvinnor. De blir oftare mindre involverade i sitt ärende. De får ingen eller en mycket begränsad planering för återgång i arbete och deras arbetsgivare får oftare låga krav på sig från Försäkringskassan gällande involvering i sjukskrivningsprocessen och i planeringen för återgång till arbete.
-
ISF RAPPORT 2024:10
-
FÖRFATTARE
Sandra Engelbrecht
Ottilia Bergsten
Albin Palmqvist
Arvid Sondén
Linn Zulka