Har omsorgen om barnen blivit mer jämställd?
En analys av tredje reserverade månadens effekt på föräldrars fördelning av föräldraledighet och vab
PUBLICERAD 2024-10-03
Den tredje reserverade månaden i föräldrapenningen har bidragit till att mammors och pappors föräldraledighet har blivit lite mer jämställd. Men det beror inte främst på att pappor har ökat sin ledighet utan på att mammor har minskat sin.
ISF har undersökt effekten av den tredje reserverade månaden i föräldrapenningen på mammors och pappors användande av betald, obetald och total föräldraledighet samt fördelning av vab-dagar.
Rapporten visar att föräldraledigheten har blivit något mer jämställt fördelad genom att gapet mellan mammors respektive pappors föräldraledighet har minskat med i genomsnitt 14 dagar. Men det beror på att mammor har minskat sin föräldraledighet med cirka 10 dagar, samtidigt som pappor har ökat sin med cirka fyra dagar.
Rapporten visar också att den tredje reserverade månaden har påverkat olika grupper olika mycket. Effekten är störst i de grupper där mammor är föräldralediga förhållandevis länge och pappor tog ut betydligt färre än 90 dagar med föräldrapenning. Det gäller till exempel par där mamman, men inte pappan, har låg inkomst. I den gruppen minskade gapet mellan mammors och pappors föräldraledighet med 27 dagar. Det beror på att dessa mammor minskade sin ledighet med 17 dagar samtidigt som papporna ökade sin ledighet med 10 dagar.
I gruppen där mammor har låg utbildning och pappor hög utbildning är gapet 25 dagar. Dessa mammor har minskat sin föräldraledighet med 16 dagar och pappor ökat med nästan 9 dagar.
-
ISF RAPPORT 2024:9
-
FÖRFATTARE
Susanne Fahlén