Hur används närståendepenning?
PLANERAD PUBLICERING 2023-12
ISF ska granska och kartlägga förmånen närståendepenning. Syftet är att bidra med kunskap om hur närståendepenning används, varför den används på det sätt den gör och om det finns några hinder för att använda den. Granskningen är egeninitierad.
En person som avstår från arbete för att vårda en närstående som är svårt sjuk kan få närståendepenning från Försäkringskassan.
Det har enbart gjorts ett fåtal analyser av närståendepenning i närtid. De analyser som Riksrevisionen och Försäkringskassan har gjort pekar mot att närståendepenning används i liten utsträckning och att flexibiliteten i försäkringen nyttjas relativt sällan. Det framgår också att det finns ett ojämnställt uttag av närståendepenning. Cirka 70 procent av mottagarna av förmånen är kvinnor.
Syftet med projektet består av två delar. Den första delen är att kartlägga användningen av närståendepenningen över tid. Den andra delen är att undersöka om det finns hinder för en ändamålsenlig och flexibel användning av närståendepenning och i så fall synliggöra det.
Redovisning
Resultatet redovisas i två rapporter. Den första rapporten (ISF redovisar) publicerades 28 oktober 2022. Den andra rapporten (ISF granskar och analyserar) ska redovisas i december 2023.
Läs den första rapporten: Hur används närståendepenning? En redovisning av det ekonomiska stödet för vård av närstående under perioden 2000–2019